medicatie

Medicatie?

Bij stress-incontinentie is het gebruik van medicatie wellicht niet nuttig.

Het urineverlies krijg je door te hoesten, te lachen, te niezen, iets te heffen: de druk (stress in het Engels) gaat omhoog en zo krijg je urineverlies.

Met medicatie kan je daar niet veel aan veranderen.

Door de medicatie ga je de druk niet verlagen. Je kunt wel hoestsiroop gebruiken of antibiotica om de oorzaak van de drukstijging te genezen. Als je bijvoorbeeld een forse verkoudheid hebt opgelopen.

Je kunt ook proberen te stoppen met roken met behulp van medicatie. Zo vermijdt je rokershoest.

Als operaties afschrikken of als de last niet zo erg is kan je beter kinesitherapie volgen.

Er bestaat weliswaar medicatie die specifiek zou werken op stress-incontinentie.

Duloxetine

Duloxetine is echter een medicijn dat ook als antidepressivum wordt gebruikt. Als antidepressivum is het terugbetaald maar niet als medicijn tegen incontinentie.

Men kan zich afvragen of de verbetering van de klachten die worden gemeld niet louter zijn gebaseerd op placebo-effect. Of dat de patiënt het zich niet zo meer aantrekt. De beginnende depressie die de klachten met zich mee brengen is misschien het enigste dat verbetert.

Bovendien is er kans dat het nemen van een antidepressivum een verhoogde kans op zelfmoord geeft. Ook bij deze vaststelling kan je jezelf afvragen of mensen die antidepressiva nemen net niet beschermd worden tegen hun wellicht hogere neiging tot zelfmoord. Maar in elk geval is het zo dat je als arts best waarschuwt voor deze vaststelling als je duloxetine voorschrijft. De meeste patiënten verliezen het enthousiasme om het urineverlies te bekampen met een pilletje als de bijwerkingen erger zijn dan de remedie.

Vandaar dat medicatie bij stressincontinentie geen voorkeursbehandeling is. Om de bekkenbodemspieren te verstevigen is kinesitherapie nuttig of dien je toch een operatie te overwegen als ook kinesitherapie niet helpt.